Palelemiseen liittyviin kysymyksiin pääsin taas vastailemaan, kun vietin lippukunnan teinien kanssa yötä partiomajalla. Ilmoitin, että he saavat nukkua kyllä majassa, mutta itse menen riippumattoon pihan puolelle. Alla koottuna nyt omasta mielestäni ne perusedellytykset, joilla talvella pärjää pihalla.
Unta kuulaan riippumatossa. Makuupusseina Joutsen Halla ja Savotta Yukon ja pussien välissä Karrimatin solumuovialusta. |
Makuupussien käyttälämpötiloja ilmaistaan usein EN 13537-standardilla. Standardi ilmoittaa Comfort, Limit sekä Extreme lämpötilat. Makuupussia valittaessa ei tee mitään makuupussivalmistajan ilmoittamalla extreme-arvolla. Makuupussia ei ole suunniteltu käytettäväksi siinä lämpötilassa. Ko. lämpötilassa yövyttäessä pussissa kyllä säilyy hengissä, mutta pussi ei suojaa esimerkiksi paleltumilta. Makuupussia valittaessa kannattaa tuijottaa siten Comfort ja Limit arvoihin. Jos olet nainen ja/tai olet kova palelemaan, nojaa enemmän Comfort arvoon jos taas mies ja/tai kuumaverinen Limit arvo on sinua varten.
Lämpösuosituksen lisäksi kannattaa huomioida minkä kokoiselle käyttäjälle pussi on tarkoitettu. Yleensä valmistajat ilmoittaa kuinka pitkälle nukkujalle pussi on tarkoitettu. Varsinkin liian iso pussi voi olla helposti kylmä. Tämä johtuu siitä, että makuupussihan ei itsessään lämmitä yhtään, se vain eristää ja ihminen pussin sisällä hoitaa lämmitys puolen. Jos tilaa on liikaa, sen lämmittämiseen tarvitaan paljon enemmän energiaa. Tämä on hyvä huomioda varsinkin lasten kanssa. Iskän tosi lämmin iso makuupussi ei välttämättä ole lainkaan lämmin pikkusella Päivi-Petterillä.
2. Hyvä makuualusta
Varsinkin untuvapussissa nukuttaessa, maata vasten ei ole käytännössä mitään eristettä ilman makuualustaa. Untuva menee kropan alla kasaaan eikä eristä. Makuualustoille ei yhtä vertailukelpoista standardia kun makuupusseille. Useat valmistajat ilmaisevat eristävyyttä r-arvolla, jolla saa helposti käsityksen, millaisiin oloihin makuualusta on tarkoitettu. Talvikäytössä R-arvon on syytä olla neljän luokkaa tai enemmän.
Yhdellä solumuovisella ei pärjää, joku pärjää jo kahdella. Pelkkä paksuus ei tee myöskään lämmintä. Esimerkkinä voi käyttää uimapatjaa: paksuutta ja ilmaa on, mutta silti se ei ole lämmin. Ilmaa ei ole lokeroitu, eikä siinä ole lämpöä heijastavia pintoja tai eristeitä.
Hyvä näin. Ringo ei pakkasyötä niin kaipaa. |
Makuupussissa ei ole tarkoitus nukkua alasti, se ei ole lämpimin vaihtoehto vaikka kuka sanoisi mitä. Päälle kannattaa laittaa kuiva kerrasto (eli eri kuin se mikä päällä on koko päivä tullut hikoiltua), kuivat sukat, hanskat, buffi kaulaan ja pipo pähän. Lisäksi jos on varma, että tulee kylmä voi kerraston päälle jo valmiiksi heittää esim. villapaidan tai fleecen. Jos on olo, että ehkä tulee kylmä, varaa lisäpusero lähettyville, niin sen saa puettua jos kylmä yllättä.
4. Syöminen ja juominen
Nälkäisenä ja janoisena tulee kylmä. Palelu voi hyvin usein johtua siitä, että päivän aikana ei ole tullut syötyä kunnolla ja huolehdittu riittävästä nesteytyksestä. Tästä pitää huolehtia koko päivän, sillä nukkumaan mennessä tilanne voi olla jo myöhäistä korjata. Jos juot paljon vettä ennen nukkumaan menoa, joudut pinkomaan yöllä pusikkoon ja tukeva ruoka juuri ennen yöunia voi jopa lisätä palelua.
5. Nukkuminen
Kosteus on pahin vihollinen! Tästä syystä makuupussiin ei kannata ottaa mitään märkää kuivumaan yön ajaksi. Kasvot kannattaa pitää pois pussista, ettei kosteaa hengitysilmaa puhku pussin sisälle. Varsinkin jos öitä on pihalla usempi putkeen, jossain vaiheessa se kosteus alkaa sitten jäätymään ja sitten ei enään olekaan niin kivaa. Talvikäyttöön suunnitelluissa pusseissa on yleensä lämpökaulus pussin sisäpuolella; kiristä se, huolehdi että vetoketju on ylä- ja alareunasta kiinni ja kiristä vielä huppu. Sitten unta kuulaan.
Näihin kuviin on mukava herätä. |
-Mari
Yöpymissaldo:
+1
7/100
Hyvä peruspaketti, helppo olla samaa mieltä!
VastaaPoistaKiitos Anu!
Poista-Mari