keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Riihimäen Erämessut 2014

Ja joutui taas se aika vuodesta, kun suomalainen retkeily-, kalastus-, ja metsästyskansa kerääntyi Riihimäen urheilupuistoon neljä päivää kestäville Erämessuille.

Messut järjestetään vuorovuosin Riihimäellä ja Oulussa. Itse olen päässyt tutustumaan vain Riihimäen antiin ja tämä olikin kolmas kerta peräkkäin messuilla. Aikaisemmat vuodet olen kiertänyt messut pintapuolisesti, messutöiden antamien aikataulujen puitteissa. Tänä vuonna hommia ei ollut kuin lauantaina, joten sain pyhitettyä koko perjantain messujen kiertämiseen.

Metsästys ja kalastus eivät ole niitä suurimpia mielenkiinnonkohteita joten ase-esittelyt, virvelit ja panokset jäivät minulta tutkimatta. Siitä huolimatta messuilla oli paljon nähtävää.

"Telttamaailma" oli ykkös kiinnostukseni kohteita. Tänä vuonna siitä vastasi Scandinavian Outdoor Store, joka tunnetaan myös tuttavallisemin SOS:na. Osastolta löytyi kuutisenkymmentä telttaa. Tutut brändit kuten Jack Wolfskin, MSR, Hilleberg, Marmot, Vaude ja Fjällraven tarjosivat perinteisiä mallejaan. Muutamia uutuuksiakin (ainenkin itselleni) tuli bongattua. 


Mielenkiintoisimpana merkkinä telttaosastolta jäi mieleen Jack Wolfskin. Saksalaisella sudennahalla on tullut muutaman vuoden sisään kivoja uutuuksia kuten Sanctuary II/III, joka on perinteisen tunneliteltan mallinen rotisko kuitenkin muutamalla  erityisemmäksi tekevällä yksityiskohdalla. Teltan kaaret ovat valmistaja mukaan "real-tunnel" malliin taivutettuja. Eli suomeksi, ne nousevat hyvin nopesti ja lähes pystysuoraan ylöspäin luoden hyvin tilaa isommille. Itse lähes 190cm käyttäjänä saatan ahdistua jopa kolmen hengen teltassa, varsinkin talviaikaan, kun pää ja hartiat sivelevät kokoajana sisäteltan seiniä. Sanctuary III vaikutti erittäin tilavalta ja hyvin ilmastoidulta teltalta ympärivuotiseen käyttöön. Nettitarjoushintakin on hyvin houkutteleva; about neljällä sadalla tästä saa varmasti oikein mainion kumppanin. Painoa teltalla on noin 3,8 kg.


Wolfskinilä oli esillä myös toinen kiinnostava malli, Asylum tarp. Tuote on kaikessa yksinkertaisuudessaa mini-kota, jossa on vedenkestävä tiipiimallinen päällikangas ja yksi pysty tolppa pitämässä kokohoitoa pystyssä. Lisävarusteena kotaan saa irtopohjan. Päällikangas ja salkopainavat karvan alle kaksi kiloa ja majoitus on tarvittaessa neljälle suunniteltu. Vaikuttaa erittäin pätevältä varamajoitukselta jos ollaan esim. hut-to-hut tyyppisellä vaelluksella ja kaikki majoituspaikat ovat täynnä. Asylum tarp sopii myös tilapäismajoitukseksi esimerkiksi ulkolounaalle kesken vaelluspäivän huonon kelin yllättäessä.Itselleni rakkaalta merkiltä Hillebergiltä oli myös perinteiset mallit esillä. Uutuutena Hillebergillä on tänä vuonna oikestaan vain yksi lisäväri (sand), jota ei nyt ollut esillä joten  eipä siitä sitten oikein enempää. Hinnat vain nousee ja jos ei ole ennen tuntunut, niin alkaa jo tuntua.....ihan hirvittää nuo hinnat.

Matka jatkui ja seuraavaksi silmäni osui Subarun osastoon, jossa oli esillä minua jo pidempää kiinnostanut XV-malli. Tämä pienikulutuksellinen crossover olisi oikein hyvä matkapeli jos sen varustaisi pienellä lisätilalla esim. suksiboksilla. Neliveto jossa 22cm maavara, yhdistetty kulutus 5,6l/100km ja pikkusta alle 400litran takatila. Kiinnostaa. Kyllähän jokainen metsässäliikkuja oman nelivedon tarvitsee.....Suomen Jousimetsästäjäin Liiton osastolla riitti kuhinaa. Jousiammunta tuntui kiinnostavan ja se on mielestäni erittäin hyvä asia. Uskon vahvasti jousimetsästyksen suosion nousuun ja sen että ihmiset kiinnostuvat kokoajan enemmän jousimetsästyksen kaltaisista perinteisistä metsästyksen muodoista. Tälläiset tapahtumat ovat omiaan kertomaan erillaisista metsästys muodoista ja myöskin lisäämään kiinnostusta harrastuksen parissa.
SOS:n myytiosastolla yllätyin ihmismäärästä. Porukkaa ja tavaraa riitti. Edustettuja merkkejä oli muunmuassa Haglöfs, Halti, Ortlieb, Camelbak, Fjällraven, Aquapac, Lundhags plus monia monia muita. Käytännössä osastolla oli lähes kaikki "ykkös" brändit mitä Suomessa myydään. Valikoima oli hyvin kattava. Täältä tuntui kyllä löytyvän varusteet tarpeeseen.

Itseäni kiinnosti normaalisti se hieman hightechimpi kama. Ultra light tuotteet makuupussien ja reppujen osalta päätyi syyniini. Haglöfsiltä löytyy kattava valikoima ultrakevyitä tuotteita. Testasin päälleni windshirt tyyppistä Shield Comp Hoodia, jonka paino liikkuu
 alle 90 grammassa, hieman koosta riippuen. Kevyeltä se tuntuikin ja myös erittäin istuvalta. Itselläni on ollut Haglöfsiltä muutaman vuoden takainen Intense -sarjan huputon takki. Sillä mennään nyt kyllä vielä, mutta kenties uusi malli on hankinta listalle tulevaisuudessa. 
Tarkoitus olisi myös jossain vaiheessa päivitellä lämpimän kelin makuupussia. Nykyinen Haltin pussi alkaa olla sulkasadon kourissa, joten uuden metsästys oli hyvä aloittaa Riihimäeltä. Olen pitänyt Haglöfsin pusseista ja kotoa löytyy ennestään heidän 3-vuodenajan pussi sekä talvimakuupussi, joihin olen ollut tyytyväinen. Erittäin varteenotettavaksi ehdokaaksi valikoitui Haglöfs Leo +/- 0 -malli  Kuten nimi viittaa, on pussi suunniteltu nollan asteen tienoille. Mallissa oli hienoudet kuten Pertexin päällikangas, viimeisen päälle pörröset untuvat ja kiva väri.


Miinus puolena oli 15cm pitkä vetoketju, jonka kyllä ymmärtää, kun katsoo pussin painoa; 670 grammaa. Painoa oli viilattu muunmuassa jättämällä pesulaput oli pois ja printattaamalla tiedot suoraan sisäkankaaseen. Hintaa säkillä on 420 €, joten ilmaseksi ei tuotakaan pussia hankita. Olisihan sitä silti ihan hieno kannella pitkin tuntureita ja polkuja, lähes olemattomalla painollaan.Vielä Haglöfsiäkin paremmaksi veti Marmot. Bongasin noin -7 asteen keliin tarkoitetun Marmotin Plasma 15 -mallin. Painoa pussilla on vain 850 grammaa... MITÄ IHMETTÄ!!! Nykyinen kolmenvuoden ajan pussini painaa suunnilleen1 300 grammaa. Huhhhuh! Siinä alkaa olla grammat kohdillaan. Hinta taasen ei puhuttele. Ovh taisi pyöriä 500€ hujakoissa.


Messuteltasta löytyi vielä yksi mielenkiinnon kohteeni nimittäin varavirta lähteet. Yhden osaston nurkasta löytyi minulle uusi Xtorm -merkki. Heidän valikoimasta löytyi varavirtalähteitä ja jo 69 euron hintaan olisi saanut 7300 ma. Tuolla virtakapasiteetilla saa jo ladattua IPad minin (noin 4500ma) ja Iphonen (noin 1500ma) kertaalleen ja jotain jää vissiin vähän vielä ylikin. Virtalähteen saa vielä liitettyä aurinkopaneelin, joten hyvän sään salliessa lataus reissussakin onnistuu.

Kaiken kaikkiaan messut olivat tänä vuonna onnistuneet, ne olivat oiva paikka tutustua uutuksiin ja päivittää varusteitaan tarpeiden mukaan. Kahden vuoden välein ehtii tulla jo niin paljon uutta, että kun vain rakkautta lajia kohtaan löytyy, minusta on messukävijäksi myös vuonna 2016.


Markus


2 kommenttia:

 1. Jokainen metsässä liikkuva todellakin tarvitsee oman nelivedon. ;) Subarun hyvä puoli on jatkuva neliveto ja varsin näppärä maavara, mutta siihen ne hyvät puolet jääkin. Subarun huoltoväli on 15tkm, ja noin 150tkm jälkeen huoltovälien väleissäkin voi valmistautua viemään sitä huoltoon ja lasku välihuolloissa lähentelee lähes aina tonnia. Jos auto on vuosimallia 2009, ei sitä viitsisi monella tonnilla korjata vuodessa. Vikalista ennen kuin myytiin se pois, oli aika mittava. Google kertoi auliisti, että niin saattoi olla parilla muullakin. Listassa oli mm. takapyörän laakerit (1000e), ilmastointi (1000e), pallonivelet (1000e/laaki), ja kytkimestäkin kuulemma kuului joku ääni. Lisäksi se nyki pienillä vaihteilla, ja kävi korjaamolla varmaan kolme kertaa. Pakoputkea hitsailtiin moneen kertaan kiinni. Subarun ominaisuus on myös se, että montuissa se tekee epämääräisen sivuttaisliikkeen, joka on varsin mukava jo yli viidenkympin vauhdissa. Kyseessä ei kuulemma ole vika, vaan ominaisuus. Tämä kokemus 2009 foresterista. Maahantuojan mielipide oli että olisihan se kiva jos auto kestäisi ikuisesti (=hv ja hyvää kesää).

  Siirryttiin merkkiin joka on edes vähän halvempi huoltaa ja subaruihin ei kosketa enää ikinä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. AUTS! - No voi Subaru :( XV niin vaikuttaa näppältä paketilta…. Hillitsee kivasti autokuumetta tällaset kommentit! Ja kyllähän se kaikkeista eniten sieppaa kun auton huoltoon ja korjaamiseen menee paljon rahaa. Ne kun tulee aina niin "yllättäin" ja maksettavaa riittää enemmän kuin uudessa Hillebergissä…. Nii, aattele kuinka monta uutta ahkiota, Hilleä tai pohjoisen reissua olisi huoltojen ja korjausten hinnalla tehnyt :p -Mari

   Poista