sunnuntai 29. kesäkuuta 2014

London trekking

Lontoo ei ehkä noin ole mikään varsinainen retkeilylomakohde, mutta noin mekin välillä kaipaamme jotain hieman urbaaninpaakin puuhaa. Otimme pikaisen (no nyt jo kk takaperin) lemmenloman Lontooseen ja kiertelimme kaupungin turistinähtävyyksien lisäksi myös tutustumassa paikalliseen outdoor-varustetarjontaan.
Britannia ei ehkä ole mikään retkeilyn mekka, mutta paljon heilläkin on tarjottavaa. Skotlannin ylämailla on vuoria ja ankarampia oloja ja ihan ei tarvitse edes metsään mennä, että gore-takille on käyttöä. Suomessakin tuttuja brittimerkkejä voi luetella ainakin Berghausin, Bridgedale, Rab, Karrimor, Trekmates, Dare 2B, NikWax Outwell sekä Easy Camp.
Kuten meilläkin, myös Briteissä, retkeilytarvikkeiden myynti on jakautunut pääasiallisesti muutaman ison ketjun kesken. Lontoossa retkeilytarvikekauppaiskumme sijoittu pitkälti Covent Gardenin tarjontaan. Ja sitähän riitti, retkeilykauppoja ja brändimyymälöitä samalla mitalla kuin HenkkaMaukkoja shoppailukadulla.

Yksi suurista on Cotswold. Heidän puhelinluettelon paksuinen kuvasto kertoo heidän viettävän 40-vuotis synttäreitään. Cotswoldin myymälöitä löytyy useita Lontoosta ja sen ulkopuolelta. Valikoima on hyvin kattava. Toinen suuri ja hyvin samantyyppinen ketju on Ellis Brigham Mountain Sports. Aavistuksen kapoisampi luettelo, myymälöitä (ainakin Lontoossa) harvemmassa kuin Cotswoldeja, mutta valikoima erittäin kattava. Covent Gardenin myymässä oli myös erikoisuutena jääputous. Kuin iso jääkaappi, missä rahaa vastaan oli mahdollista kokeilla jääkiipeilyä. Vieraillessamme myymälässä henkilökunta opiskeli juuri Suunto Ambitin ominaisuuksia Suunnon edustajan johdolla. Hienoa! Myös suomalaismerkit edustettuna.
Kolmas ketju johon vähän väliä törmäsi, oli Mountain Warehouse. He myivät omia tuotteitaan ja hintataso oli myös muita ketjuja edullisempi. Noin hinnan perässä ei Lontooseen kuitenkaan kannata retkeilykamoja lähteä hamstraamaan. Jos halpaa hintaa etsii, kannattaa Briteistä mielummin tilata verkkokaupasta suoraan Suomeen, esimerkiksi Wiggleltä.
Myöskään minkään päätähuimaavaan valikoiman takia ei Lontooseen saakka kannata lähteä. Brittimerkikien lisäksi hyllyillä oli pitkälti Suomenkin kaupoista löytyviä merkkejä; North Face, Millet, Arc'teryx ja jopa ruotsalaiset Fjällräven sekä Haglöfs. Toki heillä oli myös paljon eroavaisuuksia meidän Partioaittoihin verrattuna. Yhtenä huomiona keskustelimme siitä, kuinka Suomessa myydään todella jäykkiä ja raskaita vaelluskenkiä. Meidän perusvaelluspopojen yli voisi ajaa vaikka autolla yli ilman vaurioita, sillä kyllä kivirantit suojaa ja jäykkäpohja tukee. Näitä ei löytynyt Lontoolaisten kauppojen hyllyiltä, eipä niille toki olisi ehkä heillä käyttökään siellä. Näiden sijaan hyllyt notkuivat kevyemmistä vaelluskengistä ja kalvollisista polkujuoksukengistä. Tai sitten mentiin suoraan lajituotteisiin, hyllyiltä löytyi alppi/vuoristokenkiä ja kiipeilykenkiä.

Monessa muussakin vähän kevyempi riitti. Ei näkynyt Hillebergin pomminkestäviä telttoja kuin pari hassua, sillä suotta sitä varautua ydintalveen kun vedenkestävä suojakin riittää. Suosittu telttamerkki oli meille tuntematon Vango. Ylipäätänsä brittien tapa retkeillä on, ainakin ulkoilumyymälöiden perusteella, huomattavasti camping-henkisempää. Retkeilykauppaan ei tarvitse mennä savunhajuisena kuusen alta, vaan ihan vaikka perhe, joka haluaa viettää viikonlopun melkein luonnossa löytää sopivat tuotteet näistä myymälöistä.

Meille näissä puljussa oli riittävästi outdooria tälle lomalle ja campingitkin hoidettiin varustautuneena vain mansikoilla ja siiderillä Thamesin rannalla.

Mari ja Markus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti