torstai 4. joulukuuta 2014

Retkiruokatesti

Useammassa reissussa, kuten myös viimeisellä Lyngenin reissulla, ruoka on näytetelly suurta roolia retken suunnitelussa ja itse fiilistelyssä retkellä. Meillä on vakiintunut käytännöksi syödä lounaaksi lisää-vesi-pussisapuskaa ja illalla hifistellä sitten vähän parempien ruokien kanssa. Ja kylmällä kelillä retkeillessä hifistely on usein vielä vähän helpompaa, sillä pilaantumista ei tarvitse pelätä. Illalla on usein aikaa valmistella ruokaa ja mikään ei ole parempi palkkio päivälle kun herkullinen ruoka.

Lounaaseen sen sijaan ei jaksa tuhrata aikaa, eikä päivärepussa tee mieli kantaa rautapannua. Lyngeniin olimme varanneet kolme pussilounasta, kolmea eri merkkiä ja kolmea eri makua. Ja siitä se ajatus sitten syntyikin, pistää pussit järjestykseen.

Ensimmäinen lounas: Adventure Food.

Olosuhteet: Lyngen basecamp. Teltta lyöty pystyyn, koko yö vietetty autossa, kova nälkä ja aika kova väsymys.

Maut:  Pasta Bolognese, Gulassi ja Jauhelihapata

Arvio: Heti me sekaannuttiin siitä että paljon sitä vettä sinne pussiin piti laitta….onneksi mukana oli retkeilytarvikemyyjä, joka kertoi oikean vastauksen siinä vaiheessa kun vesi oli jo pussissa. Ruuan koostumus oli hyvä, maku oli hyvä, ei liian teollisen makuinen, tarpeeksi maukas, mutta sopivan mauton. Ei siis mitään yltiö pointseja erinomaisuudesta, muttei paljoa pahaakaan sanottavaa. Syvä pussi, jonne tavansporkki ei yltänyt.

Hinta: 6.90e

Toinen lounas: Real Turmat

Olosuhteet: n.800m meren pinnan yläpuolella, muutama tunti ylämäkeä takanapäin ja useampi vielä edessä. Hyvä fiilis, orastava nälkä.

Maut: Riisiä basilikassa, Chili Con Carne, Kanaa yrttikastikkeessa

Arvio: Real Turmat on noin yleensäottaen ollut se kaikkeista paras, mutta nyt ei ollut kyllä mikään sen kummosempi kokemus. Koostumus ainakin kanaruuan kohdalla oli melko kelvoton. Kanat lilluivat kuin jotkin krutonkipalat vedessä. Ja kyllä, seurasimme kyljen ohjeita, ne olivat selkeät. Syvä pussi, rystyset kastikeessa, kun pohja alkoi tulla vastaan. Nälkä lähti ja muiden makujen koostumus ok.

Hinta: 9,90e

Kolmas lounas: Blå Band

Olosuhteet: Räntäsateessa matkanvarrelle osuneen pöytäryhmän ääressä

Maut: Pasta Garbonara, Kermainen kanapasta, Pasta Bolognese

Arvio: Ja vaikka Blå band ei noin ole entinen suokkari ollutkaan niin nyt tämä oli ihan yliveto! Ruuan maku oli hyvä ja parhaimmat pointsit pakkauksesta. Ainoa pussi jonka pohjalle ylsi tavallisella sporkilla ja ainoa jossa oli merkattu vesimäärä pussin sisäpuolelle. Ehdoton voittaja!

Hinta: 8,95e
Overall: Lyhyessä reissussa on se hyvä puoli, ettei pussiruokaan ehdi kyllästyä. Jos eri valmistajien ruokia maistelee, varsinkin kaupunkioloissa eikä nälkäisenä, eroja kyllä saa lueteltua, mutta näkäisenä pöpelikössä eroja ei juuri huomaa. Paras mix on varmasti eri valmistajien ruokien ja makujen yhdisteleminen. Yllättävän paljon syömisnautintoon vaikuttaa se, kuinka helppoa ruuan valmistaminen on (eli veden lisääminen ;)) ja kuinka helposti ruuan saa pussista ulos. Tätä arvioidessa Blå Band veti ehdottomasti pisimmän tikun. Yritimme pistää maut järjestykseen, mutta yhdelläkään aterialla emme päässeet yksimielisyyteen, mikä mauista olisi ollut paras. Kaikkia kolmea merkkiä ja heidän kolmea eri makua voimme siis enemmän tai vähemmän suositella.

Ja muuten ruokalista sisälsi illalliseksi inkivääripossua nuudelilla, lohirisottoa, pannupizzaa ja aamupalaksi pekonia, munia ja itsetehtyä leipää. Oli muuten vähän parempaa kuin pussisapuska.
Ja koskaan ei voi olla niin painava ja täysi reppu, ettei tilaa löytyisi viinille!

Mari ja Markus

3 kommenttia:

 1. Suosittelen tulevaisuudessa kokeilemaan Fuizionin sapuskoja. Parhaita tähän mennessä kokeilemiani. Ainakin kaikki kanaruuat ja pastat toimii, samoin hapanimeläpossu. Isoja tunnistettavia ruuan paloja ja hyvä maku. Syy on varmaan siinä, että noita tekee pieni pitopalvelufirma, jolla on pakastekuivausvehkeet. Sieltä sai ainakin ennen myös yksittäisiä komponentteja (esim. kanaa) ja isompia eriä olisivat tehneet myös omalla reseptillä. Joutuu vaan tilaamaan netistä: http://www.fuizionfreezedriedfood.com/

  Seuraavaksi taidan kokeilla LYO Foodsin tarjontaa, vaikuttaa samantyyppiseltä kuin Fuizion. http://lyofood.com/#language-select

  Myös Mountain House on kokeilemisen arvoinen jos "ei liian teollisen makuinen, tarpeeksi maukas, mutta sopivan mauton" on omaan mieleen. Söin vaan rajattua valikoimaa noita 28 päivää putkeen, joten pariin vuoteen ei varmaan maistu uudestaan...

  Olen samaa mieltä, että BlåBand on parantanut kovasti tasoaan uudella tuotesarjalla, Adventure Foodit pitää laittaa testaukseen tulevaisuudessa, sillä vaihtelu on välttämätöntä.

  VastaaPoista
 2. Kokeilkaas joskus näitä: http://ambronite.com
  Maistoin Slushissa. Ei se hullumpa ollut. Jos vedensaanti on esteetöntä, niin ihan varteenotettava sapuska.

  VastaaPoista
 3. Kiitos vinkeistä! Tuo Amrbonite vaikuttaa oiken retkiruokien superfoodilta :)
  Meillä kävi tuon Mountain Housen kanssa samanlailla kun sinulla Jaakko. Mussutettiin pelkästään sitä yksi Norjan reissu ja alkoi tuntua siltä että sisäelimetkin olivat imeneet itseensä Mountain Housen "sen ominaismauan", tuli kiintiö täyteen pitkäksi aikaa, vaikkei niissä varsinaisesti mitään vikaa olekaan.
  -Mari

  VastaaPoista