sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

Hyttysiä mä metsästän

Nyt kun niitä hyttysiä pitäisi olla niin kaameesti joka paikassa, niin mekin varustauduimme juhannuksen viettoon permetriinikäsitellyillä pyjamilla. Ja että pyjamat pääsisi kovaan testiin, jouduimme myös hankkimaan jättimäisen Ticket To The Moonin Mammock Hammockin.

Permetriini on kemiallinen aine, jota on käytetty jo vuosia hyönteisten torjumiseen. Malaria-alueella liikuttaessa permetriinikäsitellyt tuotteet ovat lähes välttämättömät, mutta viime vuosina tuotteet ovat yleistyneet myös meillä pohjoisessa. Aine on vaaraton ihmisille, mutta tappaa aineelle altistuvat hyönteiset, eli ne jotka uskaltautuvat käsitellylle pinnalle.

Permetriiniä on käytetty mm. hyönteisverkoissa sekä matkalakanoissa, mutta nykyisin käsittelyyn törmää usein myös vaatteissa. Permetriinillä pystytään torjumaan myös punkkeja sekä hirvikärpäsiä, joka tavallisilla karkotteilla on vaikeaa tai jopa mahdotonta. Valmistajilla on eri nimityksiä omille käsittelyille, mutta idea on sama. Permetriini lisätään vaatteen kuituun, eikä sitä esim. sprayta valmiiseen vaatteeseen. Näin käsittelystä tulee pitkäkestoinen, valmistajat lupaavat sen usein kestävän 40-70 pesukertaa, joka on käytännössä vaatteen koko käyttöikä. Esimerkkinä tämänlaisista vaattesta voi kertoa esimerkiksi Sastan BUZZX- sekä Craghoppersin NosiLife-tuotteet.

Meidän hyttysentorjuntavaatteet olivat Cocoonin Insect Shield käsitellyt Egyptin puuvillaiset pyjamat. Materiaali on miellyttävän vilpoisan tuntuinen ja kuivuu nopeasti. Markus aloittikin testaamisen heti testipaikalle (kesämökille) päästyään ja vaikka puita hakatessa sekä vesiä saunalle kantaessa tulikin vähän hiki, ei hän hellittänyt pohjois-korealaisesta lookistaan.

Noin ilman hyönteiskarkoitusominaisuuksiakin pyjama oli mukava käyttää. Ei plussia ulkoasusta eikä näppärästä pikkupussista, johon asua ei enään uudelleen saa pakattua. Iso plussa jo edellä mainutusta miellyttävästä materiaalista. Markus otti XXL-koon, jossa hihat ja lahkeet olivat riittävän pitkät ja Mari M-koon, jonka hihat ja lahkeet olivat aivan liian pitkät, mutta kun pienempääkään ei ollut saatavilla.

Ja sen kerran kun on hyvin varustauduttu, yöllä tuulee ja haaveet hyttysyöstä kariutuu!
Kun tuuli laantui, muutama hyönteinen uskaltautui riippumattosäkkiimme. Hyttyset eivät häirinneet pyjamalla peitettyjä osia, joten tuote toimi kuten lupasikin. Siltikin ne muutama hyttynen kiukutti, sillä varsinkin, yölläkin eloisalla Marilla, käsivarret sekä sääret olivat paljaana. Pyjaman hihat ja lahkeet olivat kääriytyneet pyöriessä ylös ja hyttyset iskivät nenänsä niihin osiin. Lisäksi ilkeään ininään pyjamasta ei ollut apua. Tämähän nyt ei ollut mikään varsinainen yllätys, mutta jotenkin sitä toivoi, että josko se sittenkin karkottaisi niitä vähän kauemmaksi.

Permetriinikäsittelty vaate antaa hyvän suojan hyönteisiä vastaan, mutta mielessä pitää pitää, että se ei ole karkoite. Se pitää loitolla ötökät ainoastaan vaatteen pinnalta. Jos mielenkiintoa riittää, alla vielä Insect Shieldin laboratoriotestivideo. Ei sovellu herkkänahkaisille, sillä siinä tapetaan ötököitä!Mukavia öitä hyttysten seassa!
Mari & Markus
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti