sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Haglöfs Boa Q Hood


Fillarini on odottanut jokusen vuotta uutta takavannetta, sillä vanha vanne on vedetty joskus teinivuosina mutkalle ja se on ollut jokseenkin ikävä ajettava sen jälkeen. Nyt kun Markuksen oli tarkoitus lähteä pohjoiseen, lupasi hän fiksata pyörän ennen lomalle lähtöään. Pyörä tuli perjantaihin mennessä kuntoon, vaikkakin Markus päätti useista eri syistä jättämään Sarekin reissun tällä kertaa väliin.


Minä polkaisin innokkaana fillarin kohti lippukuntaretkeämme ja laitoin päälleeni Haglöfsin Boa Q Hood Jacketin. Takin jota olen käyttänyt jo kohta vuoden verran ilman mitään sen ihmeellisempiä positiivisia tai negatiivisia tuntemuksia niin juoksulenkeillä kuin myös muuten ulkoillessa ja kaupungissa. Takki on tänä aikana pesty ehkä pari kertaa ja kertaalleen kyllästetty NikWaxin SoftShell Proofilla.

Takaisin tulomatkalle oli luvattu vesisadetta ja arvoin Gore-takin sekä Boan välillä päätyen Boan sen paremman hengittävyyden ansiosta. Siikaniemen BP-majalta on noin 17 km ja noin tunnin ajomatka kotiimme ja vettä alkoikin ripsiä heti majalta lähdettyäni. Aluksi vesi helmeili takin pinnalla ja vieri pois. Kun vesisadetta oli jatkunut hieman pidempään ja se yltyi, takin pinta imaisi veden pintaansa ja levittäen kosteuden isolle alueelle kuitenkaan kastumatta läpi. Lopulta tunsin, kun vesi meni paikoin läpi takista. Tai sanoisin pikemmin, että kosteus pääsi alempaan kerrokseen. Inhottavaa vesipisaran vierimistä takin alla ei tuntunut.

Pari kilometriä ennen kotia vesisade loppui. Takki alkoi kuivumaan välittömästi ja niin nopeasti, että muutaman minuutin kuluttua kotipihassa vain pahiten kastuneet kohdat olivat enään märkiä. Iho tuntui pääasiassa kuivalta ja kun jouduin odottelemaan Markusta kotiavainten kanssa kotiin pihalla, takki ei tuntunut inhottavalta päällä eikä minua paleltanut.

Sisälle päästyäni takin alta löytyi kerraston paita, joka oli märkä vain repun olkaviilekkeiden sekä lantiovyön kohdalta. Toista oli Gore-Tex housut, jotka olivat kyllä pitäneet sadeveden ulkopuolella, mutta alla olevat vaatteet olivat alusvaatteita myöten märät.

Boan materiaali on Haglöfsin FlexAble-materiaalia. FlexAble on kalvoton, ohut ja joustava softshell materiaali. Haglöfs kehuu materiaalia hyvin hengittäväksi, vettä hylkiväksi ja hyvin tuulenpitäväksi. Näihin kehuihin en tällä hetkellä voi muuta kuin yhtyä.

Toimivan materaalin lisäksi takin istuvuus on minulle loistava. Takki on leikattu melko slimmiksi, josta ei joustavassa materiaalissa ole mitään haittaa. Fleece-puseroissa minua yleensä enemmän ärsyttä kuin ilahduttaa peukalolenkit, mutta ohuessa FlexAble-materiaalissa kämmenpuolelle jäävä hiha ei tunnu häiritsevältä. Huppu suojaa hyvin, kuitenkin ulkonäön kustannuksella.

Takki on hyvin pelkistetty ja se tuokin joitain miinuksia takin käytettävyyteen. Takissa on vain kaksi sivutaskua, rintatasku olisi kiva. Sinne saisi puhelimen käden ulottuville silloinkin, kun repun lantiovyö on kiinni. Takissa ei ole omaa kaulusta vaan pelkkä huppu. Hupun saa kyllä kiristettyä hyvin kaulan ja niskan suojaksi, kun sitä ei käytä, mutta ongelmia tulee, kun huppua haluaa käyttää. Ensin avattava vetoketju, että  sen saa vedettyä päähän. Ja sitten noin kaupunkikäytössä huppua ei voi sitten pitää päässä, ainakaan niin että vetoketju on kiinni. Ainakin minä näytän aivan saimaannorpalta Boan huppu päässä.

Muutamasta miinuksesta huolimatta, joita varmasti voidaan perustella yksinkertaisuuden nimissäkin, takista tuli kerta heitolla lempparini. Se sopii erinomaisesti aktiiviliikuntaan hyvän kosteudensiirto-ominaisuuksien ansioista. Se pitää riittävästi tuulta ja kosteutta, kun liikutaan keleissä, milloin ylipäätänsä tuleekaan lähdettyä lenkille.


Mari





3 kommenttia:

  1. Täytyypä laittaa harkintalistalle jos samanlainen muuttaisi mun vaatekaappin.

    VastaaPoista
  2. Kiitos arvostelusta! Juuri kun tuli tilattua kyseinen takki.

    VastaaPoista
  3. Vaikka on jo pari vuotta kulunut tekstin kirjoittamisesta, niin edelleen on ko. takki mulla lähes päivittäisessä käytössä ja samaa mieltä kuin silloin sen käyttökelpoisuudesta :)
    -Mari

    VastaaPoista