perjantai 29. maaliskuuta 2013

Kaloreita, jääruuveja ja kuivia hedelmiä...

Lauantai-sunnutai välisenä yönä olisi tarkoitus lähteä matkaan. Hyvällä mallilla mennään, mutta ennen kuin auto starttaa on vielä paljon tehtävää. Mari valmistelee olohuoneessa aivan uskomattomia "leiritöppösiä", minä lasken kaloreita ja mietin päivittäistä ruokatarvetta.  Huomenna ostetaan viimeiset ruuat ja tarvikkeet sekä pakataan omat päivälliset pusseihin. Ensimmäisestä yhteisestä reissusta lähtien meillä on ollut tapana kuivata illallisruokia itse. Tulee kaupan pussiruuille jotain vaihtelua ja tietysti onhan omatekemä aina omatekemää.


Pitkäperjantai alkoi banaanin sekä omenan veistely tuokiolla. Chop chop ja ohuet viipaleet löysivät paikkansa kuivauslaitteesta, jossa pöhisi tänään reissun viimeiset ruokasatsit.

Pitkin viikkoa on tullut kuivailtua jos jonkinmoista sapuskaa; jauhelihaa, kanaa, perunaa, paprikaa, porkkanaa, omenoita ja banaania. Tomaattiakin piti , mutta se unohtui, joten tertut löytävät tiensä vielä tomaattikeittoon ennen ajomatkalle lähtöä.

Olemme kuivanneet ruokia niin uunissa kuin myös Marin vanhemmilta lainassa olleessa kuivurilla. Mitä pienemmäksi ja ohuemmaksi kuivattavat ruuat pilkkoo, sitä nopeammin ruuat kuivuu. Raa'at elintarvikkeet, kuten lihat sekä perunat kypsennetään ennen kuivattamista.

Uunissa kuivatettaessa ruuat laitetaan ohuelti ritilälle, leivinpaperin päälle. Uuniin laitetaan noin 50 astetta lämpöä, ritilä uuniin ja uunin ovi hieman rakosilleen. Kuivuminen vie yleensä noin 6-8 tuntia. Siihen vaikuttaa ruuan sisältämän nesteen määrä sekä palojen koko. Me olemme antaneet ruokien olla kuivumassa yön yli.

Kokeilimme, voiko ritilän korvata pellillä. Lopputulos oli huonompi kuin ritilällä. Pellillä olleet jauhelihat jäivät sisältä hieman kosteiksi ja pehmoisiksi vielä 8 tunnin kuivattamisen jälkeenkin. Laitoimme ne sitten vielä varmuudenvuoksi pakkaseen. Huomenna jaoittelemme lihat illallispusseihin porkkanoiden, paprikoiden kavereiksi.

Valmiisiin illallispusseihin laitetaan päivän lounastauolla sekaan vettä, jolloin ruuat saavat turvota rauhassa päivän ajan. Leirissä keitämme pussin sisällön pikariisin sekä mahdollisesti extralihan (pekoni, meetwursti) kanssa.
             Kun ruuat oli saatu kuivuriin, lähdimme ulkoiluttamaan koiraa ja testaamaan telttaa, jonka otamme reissuun mukaan. Vesijärven jäälle oli eksynyt jokunen muukin sillä keli oli upea, kevät kelit ovat mielestänyt parasta aikaa vuodesta ja silloin sietääkin ulkoistua.Teltaksi täälle reissulle lähtee mukaan, kaverilta lainaan saatu, Hilleberg Kaitum 2 Red. Oma teltta sai jäädä kotiin, sillä mielenkiinto tilavampaa tunnelia kohtaan on kasvanut. Tässä kyseisessä mallissa sisäteltan seinät ovat vertikaalit, jota ainenkin pidempi käyttäjä osaa arvostaa.

Koepystytimme ja testailimme telttaa. Hankintalistalle tuli vielä muutama jääruuvi lisää, sillä jäälle pystyttäessä kiilat eivät välttämättä ole riittävät. Teltta vaikutti erittäin toimivalta, vaikka kupolin ristikkäiskaarien tuoma jykevyys siitä puuttui. Parempi arvostelu tulee teltan ankaran kenttätestin jälkeen. Toivottavasti tuulee! :)


Seuraavat tekstit ovatkin jo taas yhtä kokemusta viisaampia!

Markus
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti