lauantai 15. maaliskuuta 2014

Untuvatuotteen pesu

Noin kun kevät näytti jo saapuneen, päätin alkaa pakkailemaan talvitakkeja kesäteloille. Paksua Joutsenen untuvatakkia ei tänä talvena tullut liioiksi käytettyä, mutta silti kaulukset näyttivät törkyisiltä meikistä ja hihansuut likaisilta. Lisäksi takki on tullut heitettyä useammat kerrat suoraan treenin jälkeen hikiselle iholle, joten ennenkuin takki pääsee kesäksi lepäilemään, odotti sitä pesukoneen käsittely.

Untuvatakkia ja untuvatuotteita tulee ihan yhtälailla pestä kuin mitä tahansa muita tuotteita. Säännöllinen tuulettaminen ja ilmavasti säilyttäminen voi pidentää pesuväliä, mutta jossain vaiheessa se peseminen on jokatapauksessa edessä. Jos tuotetta ei saa tai ei uskalla pestä itse, voi sen viedä pesulaan ammattilaisten pestäväksi, mutta useimmat tuotteet voi pestä turvallisesti kotikoneessa, kunhan vain noudattaa pesuohjeita.

Pesuväliä on mahdoton neuvoa. Joutsenen takki on pesty nyt noin joka toinen vuosi, mutta se ei joudukaan oikeastaan muuta kuin meikkivoiteen pahoinpitelemäksi. Sen sijaan metsäuntsarit ovat joutuneet pahimmillaan kaksi kertaa talven aikana koneeseen. Untuvamakuupussia pestään käytön ja hikisten öiden mukaan. Hiki ei tee hyvää yleensä millekään materiaalille, eikä untuva tee tässä mitenkään poikkeusta. Hiki pakkaa untuvia kasaan ja lämmönsitokyky heikkenee ja syövyttää.
Sitten itse pesun vaiheisiin. Ensimmäinen ja kaikkeista tärkein vaihe on LUE PESUOHJE. Joissain pesulapuissa voi olla symbolien lisäksi ihan kirjoitetut ohjeet pesua varten. Lue ne tarkasti ja noudata niitä!

Pestävän tuotteen on oltava ehjä, lisäksi mahdolliset turkissomisteet irroitetaan ja vetoketjut laitetaan kiinni, usein tuote suositellaan myös käännettäväksi ylösalaisin.

Untuvatuotteen pesussa on hyvin tärkeää, että kaikki pesuaine jota pestessä käytetään, saadaan myös huuhdeltua pois, siksi pesuaineen käyttö tulee myös minimoida. Pesuainelokero tulee puhdistaa tarvittaessa siksi ennen pesua. Ei mitään ylimääräisiä pesuaineita ohjelmaan.

Koneeseen laitetaan vain yksi (tai no vaikka kaksi jos ne on pieniä) tuote kerrallaan. Tai ei sillä määrällä väliä, pääasia, ettei konetta ole sullottu täyteen vaan tuotteet saa peseytyä väljästi.
Ennen varsinaista pesua, koneella pyöräytetään huuhteluohjelma. Tuote saadaan läpimäräksi ja varmistetaan, ettei pesuaine jämähdä vain yhteen kohtaan vaan leviää tasaisesti.

Tuote pestään pesuohjeen mukaisessa lämpötilassa normaalilla pesuohjelmalla (siis valko- kirjopyykki on se mun normaali) ja lisähuuhtelulla. Pesuaineeksi laitetaan untuvan pesuun tarkoitettua untuvashampoota, mielummin liian vähän kuin liikaa. Ja ei huuhteluainetta! Ja ei kun pyörimään.
Pesun jälkeen voi vielä tarvittaessa laittaa huuhteluohjelman vielä kertaalleen pyörimään. Jos tuotteeseen jää pesuainetta, se voi liimata untuvia kasaan ja jälleen se ei sido lämpöä. Ja kun tuotetta on huuhdottu riittävästi, tuote lingotaan niin monilla kierroksilla kuin koneesta vaan saa irti.
Sitten alkaa se kamalin vaihe. Kuivatus. Koneeseen laitettaessa untuvatuote on kuin ketun pörheä häntä ja koneesta ulos saakin sitten ottaa ällöttävän rotan hännän. Ensimmäinen reaktio voi olla epätoivoinen, mutta hyväksi se vielä muutttuu.

Jos sinulla on kuivausrumpu, olet onnen pekka, käytä sitä! Sen käytössä en osaa opastaa,  mutta kun noudattaa pesuohjeen ohjetta, ei voi kovin pieleen mennä. Tennispalloja lisää ken tykkää.

Itse en kuulu kuivausrumpueliittiin vaan joudun kärsimään monen päivän kuivatusprojektin. Untuvatuote kuivataan tasossa, ettei untuvat valu pohjalle. Möyhi,  kääntele pöyhi, ravistele, itke, möyhi, kääntele, rukoile, kiroile ja ravistele ja loppujen lopuksi se on kuiva. Pitkän kuivatuksen jälkeen untuvatuote on taas ihana, pehmeä ja pöyheämpi kuin koneeseen mennessä!
Takki oli jo menossa omaan säilytyspussiinsa ja "talvivaatteet" -laatikkoon, mutta nyt kun ulos katsoo, saattapi olla, että kietoudun vielä ihanaan puhtoiseen untuvaan kevättä odotellessa.

Mari

1 kommentti:

  1. Minua jännittää hieman nämä untuvatuotteiden pesut. Pitäisi takit saada pestyä talven jäljiltä, voi olla että se menee suoraa sitten pesulapalveluun. Normaalit takit pestään ihan kotioloissa. Tuo on kyllä hyvä, että ne kotonakin voi pestä jos osaa vain hyvin kuivatella.

    VastaaPoista