sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Töppösille töppöset

Untuvatöppöset ovat mitä loistavin unikaveri talviöinä. Meidän töppöset ovat Joutsenen, ihan kotikäyttöön tarkoitetut, puuvillakankaiset untuvatossut. Ostaessa mukana tulee säilytyspussi, jossa meillä usein töppöset kulkee mukana.

Markkinoilta löytyy kevyempiä ja materiaaleitaan teknisempiä malleja, joiden mukana saattaa tulla ulkopohjat, jolloin teltasta pääsee kipaisemaan pihalla ilman, että töppösiä tarvitsee vaihtaa pois. Kangasmateriaalit ovat näissä esimerkiksi pertexiä ja mallit huomattavasti paremmin säädettäviä ja istuvampia kuin kotikäyttöön tarkoitetuissa. Hinta on luonnollisesti myös hieman toistaluokkaa.

Viime talven Perämeren reissua varten kaivoin ompelukoneen kaapinperältä ja päätin tehdä reissua varten untuvatöppösille ulkotöppöset. Ihan valmiiksi ne eivät reissua varten tulleet, mutta käyttöön ne saatiin. Nyt on kuitenkin söpöt kuorisaappaat odottamassa ensi talven telttailuja.
Valmiita kaavoja ei ollut vaan töppösten avulla piirtelin jotain kaavojen kaltaista. Lopullinen malli muotoutui saappaan valmistuessa, joten älkää toki kuvitelko, että kuvan kaavoilla saisi suoraan mitään käyttökelpoista....ne on pelkkä alkutilanne ja aihio :) Ja tosissaan nämä kaavat ovat Joutsenen M- sekä L-kokoisille untuvatossuille.

Töppösiä varten tarvitsee:
 • kuramaton, josta tehdään töppöselle pohja
 • ulkoiluvaatekangasta, ostimme kahta paria varten 1m kangasta
 • fleece-kangasta välipohjaksi
 • resoria tm. joustavaa kangasta töppösten varteen
 • kuminauhaa tai nyöriä varren suuaukkoon
 • karhunlankaa, sormustimen, pitkän pinnan sekä terävän neulan pohjan käsin ompelemista varten
Kaavoista puuttuu resoria varten mitat. Itse lisäsin resoria V:n muotoisen palasen etuosaan, että pukeminen olisi mahdollisimman helppoa.

Ompelin ensin töppösen kasaan fleecepohjalla. Matkalla pohjoisiin ompelimme vuoroissa kuramattoa kiinni kenkään. Se oli ehdottomasti työläin työvaihe ja homma olisi jäänytkin jo siihen, ellei kenkä olisi ollut sitä vaille valmis. Toiset kengät valmistuivat reissuun, toisissa kuramatot olivat pikaliimalla kiinni ja ompeleen ne saivat ympärilleen vasta kotiin palattuamme.
Nyt kun töppöset ovat testattu, voi olla tyytyväinen uurastukseen. "Kuoret" ovat helppo nykäistä töppösten päälle, ne pysyvät ihan kohtalaisesti jalassa ja ulkona piipahtamisen jälkeen sisätöppöset ovat edelleen kuivat. Lisäksi, onhan noi nyt ihan superpäheen näköiset!

Tuotekehityksenä voi lisätä vielä yhdet kengän pohjalliset ulkotöppösten pohjalle, jolloin eristävyys toivottavasti paranee hieman.

Pakkasia odotellessa

Mari

2 kommenttia:

 1. Olen tuntikausia etsinyt äidilleni 88v töppösiä. Hänellä jalkaongelmia. Tollasta käyttää. Oli keväällä toisessa jalassa vyöruusu ja kipu nyt ainakin kroonunen eikä mitään kenkiä oli pystynyt pitämään. Noin kerran vkossa ulkona käy fysioterapeutin kanssa noin 50 m lenkillä. Kuiva kesä joten pärjäsi ulkona mun kehitelmillä (en ole käsityöihme): villasukat joihin ompelin liukuestesukkien pohjat kukaan liukuestesukarkisto muutentti liian tiukat. Äärettömän kosketusarka toinen jalka päkiistä ja varpaista. Syys ja talvi tulee ja ellei äiteelle mitään ulkotossujuttua, ei pääse ulkoilemaan yhtään. Tekisitkö tuollaiset tossukat mun äiteelle ja ulkopohjat niihin? Maksan mitä pyydät. 040 7597441

  VastaaPoista
 2. Oi kun tuli kirjoitusvirheitä mut asia selvinnee

  VastaaPoista